Karikaturist-op-feest-Marin-Artist
Karikaturist-op-feest-Marin-Artist
Karikaturist-op-feest-Marin-Artist
Karikaturist-op-feest-Marin-Artist

Wie ben ik?

Ignacio Alfonso Marín de Espinosa Sánchez is mijn naam, maar zeg maar Marín. Dat is makkelijker. Ik ben een tekenaar afkomstig uit de Spaanse stad Murcia. Momenteel woon ik in Leuven en werk ik als karikaturist, cartoonist en portrettekenaar in België en Nederland.
Waarom ik me gespecialiseerd heb in karikaturen en portretten? Omdat ik graag op zoek ga naar iemands typische kenmerken. Op evenementen probeer ik op vijf minuutjes die bolle wangen, die scherpe neus of die glimlach van oor tot oor te tekenen. Een fantastische uitdaging, toch?

Hoe het ooit begon

Al van kinds af aan wist ik het. Ooit zou ik tekenaar worden. Ik kon uren staan kijken naar de karikatuurtekenaars aan de Spaanse stranden en al snel had ik de tekenmicrobe zelf te pakken. Op school stonden mijn schriftjes dan ook vol tekeningen en op mijn achtste won ik mijn allereerste tekenwedstrijd.

Alles in mijn leven draaide rond tekenen en kunst. Het was dan ook logisch dat ik kunstgeschiedenis ging studeren aan de universiteit. In de Spaanse stad Cartagena werkte ik in het Regionaal Museum voor Moderne Kunst. Zo kwam ik in contact met bekende kunstenaars van over heel de wereld en kreeg ik meer en meer zin om zelf artiest te worden.

Beetje bij beetje werd mijn droom werkelijkheid. In december 2013 organiseerde ik mijn eerste individuele tentoonstelling van realistische portretten. Ik ontdekte vervolgens de werken van kunstenaar Dirk Dzimirsky en ik volgde zijn workshop ‘hyperrealistische portretten tekenen’ in Duitsland. Mijn techniek kreeg hierdoor een enorme boost.

Het avontuur in België: De karikaturenstand

In 2014 verhuisde ik naar Leuven in Vlaams-Brabant. Karikaturen en cartoons vielen hier duidelijk in de smaak en al snel kon ik aan de slag als professionele sneltekenaar op tal van evenementen. Momenteel word ik ingehuurd als animatie op braderijen, sportevenementen, kinderfeesten, verjaardagsfeesten, communiefeesten, lentefeesten, bruiloften, personeelsfeesten en in rusthuizen. Noem maar op! Karikaturen zijn er voor jong en oud.

In het centrum van Leuven heb ik een klein, maar gezellig atelier. Tijdens de lange, Belgische winters geniet ik ervan om daar gezellig te zitten tekenen en schilderen, met een theetje aan mijn zijde om me warm te houden. Ik teken er karikaturen op bestelling, portretten, landschappen en abstracte schilderijen. Ik hou ervan om groepskarikaturen voor bedrijven en organisaties te tekenen. Alle collega’s samen op een grappige manier op papier zetten, zorgt vaak voor heel wat hilariteit. Voor de individuele karikaturen op bestelling vraag ik steeds naar een kenmerk van het model. Dat teken ik dan op een leuke manier bij op de karikatuur.

Tot slot werkte ik in Leuven al als cartoontekenaar voor het Kindermagazine van de Jeugddienst van Leuven. In het Buurtcentrum Mannenstraat gaf ik al enkele keren de cursus ‘tekenen voor beginners’. Ook gaf ik les aan de Kortenbergse schildersgroep De Blinde Muur.

NL